Auto Taxatie

Auto Taxatie België

Dagwaarde auto berekenen


Veel mensen vragen zich af waarom je de dagwaarde van je auto zou berekenen. Want, de dagwaarde van een auto is iets anders dan de inruilwaarde. Veel mensen kijken dan ook alleen naar de inruilwaarde van hun auto. Kortom wat krijg ik als ik mijn auto ga inruilen voor een nieuwe of tweedehands auto. Op zich hebben deze hierin gelijk. Voor veel mensen is alleen de inruilwaarde van hun auto belangrijk. Echter je kan in verschillende situaties terecht komen waarin de dagwaarde van je auto opeens enorm belangrijk wordt.

Dagwaarde auto bij ongevallen

De bekendste situatie is misschien ook wel gelijk de meest negatieve. Namelijk bij een ongeval. Indien je betrokken raakt bij een ongeval bestaat er de kans dat je auto Total loss wordt verklaard. Op dat moment gaat de verzekering de dagwaarde van je auto berekenen. Dit is namelijk het bedrag wat uiteindelijk wordt uitgekeerd door je verzekering in het geval je all risk verzekerd bent. Ben je niet all risk verzekerd en dus slechts WA verzekerd dan zal alleen de schade aan de andere partij(en) worden vergoed. De dagwaarde van je auto wordt op dat moment dus opeens heel belangrijk voor je, want van wat de verzekering als dagwaarde van je auto berekend zal je een andere auto moeten kopen. Vaak ligt de dagwaarde van je auto een stuk lager dan de prijs van dezelfde auto als je die zou moeten kopen. Hierdoor kan je goed het schip in gaan als je na een ongeval een andere auto wilt kopen. Het is daarom van belang om zelf goed de dagwaarde van je auto te berekenen en dit bedrag in gedachten te houden voor het geval dat je iets overkomt.

Dagwaarde auto berekenen voor de verzekering

Ook voor het afsluiten van je autoverzekering zal de verzekering de dagwaarde van je auto berekenen. Omdat de verzekeringspremie vaak gebaseerd wordt op de dagwaarde van je auto moet men eerst de dagwaarde vaststekken. Hierbij kan je natuurlijk laag inzetten zodat je premie ook laag uitvalt. Helaas kan dit weer nadelig zijn op het moment dat je een ongeval krijgt en men de dagwaarde op dat moment gaat berekenen om te bepalen welk bedrag ze moeten uitkeren. De initiėle dagwaarde is namelijk een belangrijke factor voor het berekenen van de dagwaarde van je auto bij een ongeval. 

Auto verkopen?  Een auto verkopen voor export is voor een particulier niet eenvoudig. Alle info over de twee belangrijkste manieren om als particulier je auto te verkopen. vind je op de website van auto verkopen.